Potrivit poliției, Băieș, în vârstă de 35 de ani, și Boariu, în vârstă de 36 de ani, au fost acuzați de efracție, posesie ilegală a unui dispozitiv de falsificat și posesie ilegală a unui dispozitiv în vederea comiterii de fraude bancare.
După ce i-a identificat, poliția a anunțat că cei doi români se aflau în Statele Unite de aproximativ o lună. Niciunul nu a putut să fie contactat de publicație. Ei par să aibă legături cu o organizație mai mare care ar plănui să creeze carduri bancare false în vederea retragerii de numerar, a declarat miercuri detectivul Robert Cimino de la Unitatea Infracțiuni Financiare din cadrul Departamentului de Poliție, fără să fie în măsură să ofere detalii suplimentare, citând o anchetă în curs.
Dispozitive ilegale utilizate în vederea furtului de date au fost găsite instalate atât la bănci importante, cât și la bănci mai mici, dar și la bancomate din magazine. Acestea erau mutate între multiple locuri în decursul unei zile, a adăugat Cimino. „Sunt greu de observat pentru cei fără experiență, mai ales în zone slab iluminate”, a spus el. Cea mai bună metodă de apărare este acoperirea tastaturii la introducere codului, pentru aca acesta să nu fie legat de numărul cardului, a recomandat detectivul.
Dispozitive de furt de date au fost instalate pe un cititor de carduri în exteriorul sucursalei băncii Chase marți seara, dar și două camere de luat vederi, deasupra tastaturilor unor bancomate. După două ore, cei doi români au revenit la sucursală. Între timp ei au fost plasați sub supraveghere de către poliție. „Am observat că aceste persoane au lăsat dispozitivele acolo pentru o perioadă scurtă de timp”, a declarat Cimino.
Însă, în cazul în care intenționau să meargă și în alte locuri în noaptea de marți spre miercuri, planurile le-au fost date peste cap, comentează publicația. Polițiști în civil au pătruns în ATM-ul respectiv, cu permisiunea celor doi, care le-au deschis pentru că nu și-au dat seama despre cine era vorba. „Erau foarte cordiali, foarte politicoși”, a mai spus detectivul.